Airco in gebruik

Het gebruik van uw airco is anders dan u van de CV gewend bent en u zal aan deze nieuwe leefwijze moeten aanleren. Ook omdat een airco op minder punten tegelijk de ruimte verwarmt dat u van uw CV deed.

Koelen

  • Zet de airco niet te laag in temperatuur, voor een comfortable gevoel is vaak 5 graden Celsius verschil al meer dan genoeg. Zet de airco alleen lager als u snel de ruimte wil afkoelen maar voor langere periode is  23-25 graden koel genoeg en is de overgang tussen binnen en buiten behaaglijk. Omdat een airco ook het vocht uit de ruimte onttrekt voelt dit al comfortabel aan. Houd hierbij ook rekening mee dat de thermostaat van de airco hoger hangt dan waar u zich bevind en de airco door gaat met koelen totdat op de hoogte van de binnen unit de temperatuur wordt benaderd.

Airco zo zuinig mogelijk gebruiken? Bekijk onze tips

Publicatiedatum: 20 juli 2022

Het huis koel houden zonder airco is beter voor de portemonnee en het milieu. Maar hoe kunt u anders zoveel mogelijk besparen op het gebruik ervan? We hebben tips verzameld.

Neem de airco werk uit handen

Uw huis zo koel mogelijk houden scheelt in het verbruik van de airco. In een eerder artikel hebben we daar veel tips voor op een rij gezet. Zoals doortochten op de juiste momenten, stralingswarmte tegenhouden en zoveel mogelijk apparaten uit houden, die warmte afgeven. Maar houd in elk geval overdag de ramen en zonwering gesloten, voor een zo effectief mogelijk gebruik van de airco.

Kies voor een zuiniger exemplaar

Kies als het even kan voor een airco met een laag energieverbruik. Dit is te vinden op het energielabel. Het apparaat kost dan soms wat meer, maar dat verdient u tijdens het gebruiken ervan meestal al snel weer terug.

Mobiele airco minder goede keuze

Een mobiele airco heeft vrij weinig nut. Op echt warme dagen helpt hij nauwelijks om de temperatuur omlaag te krijgen. Dit komt doordat u de warme lucht naar buiten moet afvoeren en daarvoor bijvoorbeeld een raam moet openen. Waardoor juist ook weer veel warme lucht naar binnen komt. Gebruikt u er wel 1, voorzie die dan van een afdichtset voor het raam waar de afvoerslang doorheen hangt. Daardoor wordt het gebruik wat efficiënter. Gebruik hem verder niet op het heetst van de dag, maar pas als het buiten iets afkoelt.

Zet de temperatuur niet te laag

Een split-model airco koelt effectiever dan een mobiele airco en is zuiniger qua energiekosten. Kies er daarbij wel voor om hem niet te laten koelen tot een standje 'vrieskist', maar stel hem af op een paar graden lager dan de buitentemperatuur en schakel hem alleen in als het binnen warmer is dan 25 graden.

Koel slim

Koel alleen de ruimte(s) waar u veel bent en houd de deuren gesloten om de warmte uit de andere kamers buiten te houden. Zorg wel voor ventilatie, bijvoorbeeld in de vorm van roosters, voor een gezond binnenklimaat.

Airco isoleren

Bij een split airco helpt het om de leidingen te isoleren waar het koudemiddel doorheen loopt. Binnen zijn dat de leidingen die warm aanvoelen. Buiten de leidingen die koud aanvoelen.

Reinig voor een effectieve werking

Het helpt om een split-airco regelmatig te laten schoonmaken. Zo blijft hij zuinig en goed werken. Het is vaak mogelijk daar een onderhoudscontract voor af te sluiten. Daarbij is het belangrijk dat er ook wordt gecontroleerd of het koudemiddel nog goed zijn werk doet. Soms is er een lek of moet het middel worden bijgevuld. Kies zo mogelijk voor een klimaatvriendelijk koudemiddel (zoals propaan, isobutaan). Koudemiddel met een hoge klimaatimpact wordt sowieso steeds schaarser en daarom duurder. De buitenunit moet ook regelmatig gereinigd worden, voor een zo efficiënt mogelijke koeling. Ook produceert hij dan minder geluid.

Stroom van andere bronnen

Door andere bronnen van energie kan er worden bespaard op de energiekosten. Daarvoor kunt u kiezen voor zonnepanelen of een all-electric bodemwarmtepomp. In het geval van een all-electric bodemwarmtepomp, komt die zelfs helemaal in plaats van een airco. Er wordt dan koeling (en 's winters warmte) uit de bodem gehaald. Niet elk huis is daar overigens voor geschikt. Zulke aanpassingen kosten in 1e instantie een hoop geld, maar als u het toch al van plan was, dan bespaart het op de langere termijn ook bij andere apparaten die energie gebruiken.

(Bron: Milieucentraal, Margriet, Van Slooten BV, JouwWoonidee. Foto: Shutterstock)

Verwarmen

  • Zet de airco 2 a 3 graden hoger qua temperatuur dan uw thermostaat. De thermostaat van de airco hoger hangt dan waar u zich bevind en de airco eerder stop met verwarmen.

Vaste airco of toch de verwarming thuis: wat is praktischer en wat is goedkoper?

Publicatiedatum: 18 december 2022

Dat u de airco in uw auto ook in de wintermaanden best aan kunt zetten, dat weten we inmiddels. Maar geldt dat ook als u een vaste airco met verwarmingsfunctie in huis heeft? Of kunt u binnenshuis toch beter de verwarming aanzetten? Wij zetten de voor- en nadelen op een rij.

Hoeveel kosten de airco en de verwarming per uur?

Financieel coach Sabine Samsom rekent tegenover Libelle voor wat het kost om een gemiddelde woonkamer te verwarmen. De airco verbruikt per uur circa 1 kilowattuur aan elektriciteit. Hoeveel kost de verwarming u per uur kost? Dat is lastig te zeggen, aangezien meerdere factoren een rol spelen. Het hangt onder meer af van het type huis dat u heeft en de samenstelling van uw huishouden. De cijfers van het jaarverbruik lopen uiteen van 630 kuub voor een klein nieuwbouwappartement tot 2.400 kuub voor een oude vrijstaande woning. Daarnaast speelt de tijd van het jaar een rol, want ruim de helft van ons gasverbruik is afkomstig van de maanden januari, februari, november en december. Jaarlijks gaat 75 procent van ons gasverbruik op aan verwarming, zoals we in dit artikel uitleggen.

Per 1 januari 2023 geldt er een prijsplafond, met vaste prijzen voor elk verbruik tot aan 2.900 kWh en 1.200 kubieke meter gas. Op basis hiervan komen we op een uurtarief van 0,40 euro voor de airco uit. Elke kuub gas die u verbruikt kost u 1,45 euro. Aangezien u in de wintermaanden meer stookt dan in de zomer, ligt het uurtarief hoger in januari, februari, november en december. Deze cijfers zijn tenminste van toepassing, als u met uw energie- en gasverbruik onder het prijsplafond blijft. Voor elk verbruik daarboven gelden de reguliere tarieven van uw energieleverancier. In dit artikel gaan we dieper in op het prijsplafond van 2023.

Wil dit zeggen dat de verwarmingsfunctie van de airco goedkoper is dan de verwarming? Niet direct, want dat hangt dus van uw persoonlijke situatie af. Hoe groter en minder goed geïsoleerd uw woning is, hoe meer gas u nodig heeft om deze te verwarmen. En wat als u alleen maar de woonkamer hoeft te verwarmen? Dan kan een airco met verwarmingsfunctie wellicht een uitkomst zijn.

Welke extra kosten zijn er aan een vaste airco verbonden?

Ervan uitgaande dat u in de wintermaanden 8 uur per dag uw woning verwarmt, is het belangrijk om goed na te gaan waar u behoefte aan heeft. Met een verwarming kunt u namelijk uw hele woning verwarmen, terwijl de airco slechts 1 ruimte tegelijk voor zijn rekening neemt. Daar komen bovendien de aansluitkosten bovenop. Volgens financieel coach Samsom bent u voor een kwalitatief goede airco 2.200 tot 2.600 euro kwijt. Daarmee bedoelt ze dus een vaste airco, die een stuk zuiniger is dan de mobiele airco. Dat geldt helemaal voor de airco's met energielabel A+++.

Zeker als u zonnepanelen heeft, kunt u flink voordeliger uit zijn. Maar dit vergt wel een investering en u kunt met 1 enkele airco dus niet uw hele woning verwarmen. En houd er rekening mee dat u de airco in de zomer juist nodig heeft om te koelen.

Conclusie

Welke verwarmingsmethode voor u het voordeligst is, hangt uiteraard af van meerdere factoren. Hoe groot en hoe goed geïsoleerd is uw woning? Hoe is de samenstelling van uw huishouden? Heeft u de mogelijkheid om in een airco-installatie te investeren? En gebruikt u de airco ook in de zomer? Zo ja, dan vindt u in dit artikel een aantal tips om deze zo zuinig mogelijk te gebruiken bij warme temperaturen.

(Bron: Archief, Libelle, Aircoteam.nl, Rijksoverheid, Milieu Centraal, Kemkens, Mensonides. Foto: Shutterstock)


Gevoelstemperatuur

Tijdens het verwarmen en koelen kan het zijn dat voor het gevoel niet de ingestelde temperatuur niet behaald voor het gevoel;

  1. In de winter adviseren wij altijd om de temperatuur 1 a 2 graden hoger te zetten dan u de normale kamerthermostaat zet omdat de airconditioner nu eenmaal hoger hangt dan de thermostaat en de warmte omhoog stijgt, in de zomer is het niet nodig om de temperatuur lager dan 22 graden te zetten dit is vaak al een zeer aangename temperatuur zeker omdat de airconditioner ook het vocht onttrekt uit de ruimte.
  2. Zet de zwenk beweging uit van de louvers, op deze manier kan de luchtstroom zich verder door de ruimte door dringen.